Verbouwen of verkopen

Groeit u uit uw huis vanwege een andere gezinssamenstelling? Wilt u uw beroep aan huis uitvoeren en heeft u daar op dit moment geen mogelijkheid voor? Of past de woning gewoon niet meer bij uw wensen? In al deze voorbeelden lijkt verhuizen de makkelijkste en vaak ook de goedkoopste optie. Maar is dit ook wel zo?


Verhuizen vs. verbouwen

Het is belangrijk om te beseffen dat er bij een verhuizing ook veel kosten komen kijken. Denk aan makelaars-, verhuis-, verbouwings- en inrichtingskosten. Alles bij elkaar opgeteld kan dit bedrag hoog oplopen. Door eerst alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen kun je een weloverwogen keuze maken. Wat zijn de pluspunten van uw huidige woning? Is het de ligging, de mooie tuin of de kindvriendelijke omgeving? Heeft u ook al de mogelijkheid overwogen om uit te bouwen of te verbouwen?

Alle mogelijkheden onderzoeken

Daarnaast is er vaak meer mogelijk dan op het eerste gezicht lijkt. Ieder huis is (tot op zekere hoogte) aan te passen aan de wensen van de bewoners. U kunt op slimme en niet te al te dure manieren uw woning aanpassen. Een keuken kan door een eenvoudige restyling een compleet ander uiterlijk krijgen, door het maken van een vaste trap naar de zolder kan een extra slaapkamer gerealiseerd worden. Als u het echt groots wilt aanpakken kan door het maken van een (al dan niet vergunningsvrije) uitbouw het leefoppervlak van de begane grond vergroot worden. Een woonhuis dat op maat, persoonlijk en uniek is.

Zo is er natuurlijk nog veel meer mogelijk. Het belangrijkste is dat u analyseert wat uw wensen en eisen zijn. Heb ik slaapkamers te weinig? Wil ik meer woonoppervlak? Een leefkeuken of meer opbergruimte? Aan welke eisen moeten deze ruimtes voldoen? Het is een kwestie van creatief omgaan met de ruimte en daarbij rekening houden met uw wensen en budget. Pas dan kunt u onderzoeken wat in uw geval de beste keuze is.

Onderstaand een voorbeeldberekening voor een gezin die kunnen verhuizen óf verbouwen.

Verhuizen Verbouwen: slaapkamer maken van bergzolder
Makelaarskosten € 2.000,00 Vaste trap plaatsen € 1.500,00
Verhuiskosten € 500,00 Bouwkundige aanpassingen € 1.500,00
(Kleine) aanpassingen in de woning € 1.000,00 Kosten professional € 1.000,00
Inrichtingskosten € 1.500,00 Plaatsen dakraam € 1.000,00
Totaal € 5.000,00 Totaal € 5.000,00

Touwtjes in eigen handen

In veel gevallen wordt een aannemer aangesteld die de verbouwing of uitbouw uitvoert. Dit is een verstandige keuze, vooral als u weinig tijd of twee linker handen heeft. Bent u wel handig en wilt u enige kosten besparen, dan kunt u de verbouwing ook zelf coördineren. Een combinatie van zelf klussen uitvoeren en voor bepaalde onderdelen een professional inhuren kan een slimme keuze zijn! Zo bespaart u een hoop geld. Wel is het verstandig dat u met de (interieur)architect of adviseur bespreekt hoe u dit gaat aanpakken. Zij kunnen u betrouwbare vakmensen aanleveren, bouwtijd en kosten bewaken, zodat u behoedt wordt voor onverwachte problemen.

Om meer inzicht te krijgen wat de mogelijkheden zijn, kunt u een gesprek aangaan met een professional. Na het bespreken van uw wensen kunnen zij u adviseren en begeleiden in een dergelijk traject. Zij hebben ook inzicht in de markt en het creëren van meerwaarde in uw woning. Het inschakelen van een professional bespaart u uiteindelijk geld en haalt het maximale uit uw huis voor een optimaal woongenot.

Heeft u ervaring in verbouwen? Zijn er dingen die u achteraf anders zou doen? Laat hieronder uw reactie achter.

  • Berichtcategorie:Ruimte