Verbouwen en verduurzamen?

Je woning verduurzamen is nog voor veel mensen een onbekende en onaantrekkelijke materie. Het kost veel geld, levert geen zichtbare verbetering op aan je huis en door de vele aanbieders ziet men door de bomen het bos niet meer. Nu de overheid echter de druk voelt om maatregelen te nemen om de afgesproken klimaatdoelen te behalen, zitten er toch veranderingen aan te komen die voor huiseigenaren en coöperaties interessant gaan worden. Eind dit jaar wordt het klimaatakkoord definitief gepresenteerd, maar er liggen al voorstellen op tafel. Zeker als je (ver)bouwplannen hebt, is het zinvol om na te denken of je tegelijk een verduurzamingsslag kan maken. Naast een lagere rekening draag je ook bij aan schoner milieu, een win-win situatie. Welke consequenties heeft deze regelingen voor huiseigenaren? Loont het zich om je woning te verduurzamen?


Verschuiving energiebelasting

De overheid heeft de doelstelling om in 2021 50.000 bestaande woningen per jaar te verduurzamen en in 2030 moeten dit er zelfs 200.000 zijn. De overheid wil stoppen met de aardgaswinning en alternatieven hiervoor, zoals een warmtepomp, aantrekkelijker maken. Een van de maatregelen die de overheid wil treffen, is een stapsgewijze verschuiving van de energiebelasting, waardoor het gas duurder wordt en de elektriciteit goedkoper. Of de energierekening daadwerkelijk voor iedereen hoger wordt, hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke situatie. De kosten blijven ongeveer gelijk als je 2,5 x zoveel elektra gebruikt als gas. Gebruik je meer gas, dan worden de kosten hoger. Dit is een goed moment om na te denken of je zelf ook maatregelingen kunt treffen om je energierekening omlaag te brengen.

Mogelijkheden

Naast de bekende maatregelen zoals een warmtepomp of zonnepanelen zijn er ook vele andere mogelijkheden om je woning energiezuinig te maken. Denk aan spouw-en dakisolatie en hr ++ glas. Dit zijn relatief kleinere en goedkopere maatregelen, maar werken absoluut mee aan een beter milieu, wooncomfort en het verlagen van uw maandlasten. Het goed isoleren van je huis zorgt ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden en er dus minder energie nodig is om de woning te verwarmen, waardoor je bespaart. Daarnaast is een grotere aanpassing, zoals een warmtepomp effectiever als je huis goed is geïsoleerd.

Een warmtepomp aanschaffen wordt ook veel interessanter. Omdat een warmtepomp elektrisch is en de prijs van elektra naar alle waarschijnlijkheid gaat dalen, verlaag je je maandlasten én wordt de terugverdientijd verkort. Tevens zijn er investeringssubsidies aan te vragen bij aankoop van een warmtepomp of zonneboiler, waardoor je bespaart op de aankoop. Dus is je huidige cv ketel stuk of aan vervanging toe? Informeer goed of een dergelijke investering interessant is.

Verbouwen en verduurzamen?

Heb je plannen om je woning te verbouwen of aan te passen? Kijk goed naar de mogelijkheden die op de markt zijn. Als je toch gaat investeren in je woning, waarom dan niet een verduurzamingsslag maken die ook op lange termijn een winst oplevert? Ga je bij een uitbouw voor de bekende vloerverwarming of is infraroodverwarming (of een combinatie van beide) wellicht een optie? Deze elektrische manier van verwarmen levert een besparing op van 10%-40%, is praktisch, fraai te integreren in het interieur en het verwarmt de ruimte niet via convectie maar door middel van stralingswarmte.

Zonnepanelen als voorbeeld van verduurzamen

De mogelijkheden om te verduurzamen zijn legio. Natuurlijk kosten deze maatregelen allemaal geld en is dit niet voor iedereen haalbaar. Toch zet de overheid hierop in en zijn er al diverse financieringsmogelijkheden op de markt beschikbaar. Voor bepaalde apparaten, zoals een zonneboiler, warmtepomp of palletkachel is een investeringssubsidie beschikbaar. (zie https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde voor meer informatie) Ook een duurzaamheidslening behoort tot de mogelijkheden. Met deze lening kun je als particulier bij de gemeente tegen een lage rente geld lenen uit een speciaal fonds om de woning energiezuinig te maken. Op de site: https://www.energiesubsidiewijzer.nl/ kun je kijken welke financieringsopties er allemaal in jouw regio beschikbaar zijn.

Concluderend kun je stellen dat het zeker interessant kan zijn om je woning energiezuinig te maken. Vooral met de nieuwe maatregelen die de overheid gaat treffen en de financieringsmogelijkheden liggen er veel kansen. Kijk goed naar je eigen situatie en laat je informeren over de diverse mogelijkheden. Het zou jammer zijn om geld te investeren en de verduurzamingsslag te laten liggen die je op termijn winst oplevert! Want naast de kosten die je bespaart, krijg je er wooncomfort voor terug en draag je bij aan een schoner milieu. Duidelijk is dat het verduurzamen een investering is die zich zeker terugverdient!

Wil je ook weten wat er in jouw situatie mogelijk is? Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan.

  • Berichtcategorie:verduurzamen