Ontwerpwedstrijd – Follie Summum

Voor de derde editie van ‘Follies aan Zee’ in 2015 is er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor het ontwerpen van een follie. De twee winnende follies zullen gedurende de zomerperiode het decor vormen voor diverse culturele activiteiten. Ik heb voor deze wedstrijd de follie ‘summum’ ontworpen. Helaas ben ik net buiten de prijzen gevallen.

 


Summum: Het Lateinse woord summus betekent ‘hoogste’. Summum is een afgeleide hiervan en betekent ‘hoogtepunt’.

Het Lageveld is een heerlijke plek om te recreëren en te genieten van de natuur. Deze plek is dan ook uitermate geschikt voor Summum; een follie die ontworpen is vanuit zichtlijnen en hun onderlinge rotatie. De op hoogte vastgestelde kijkpunten zet men aan het denken. De blik van de bezoeker wordt bepaald, genieten op een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt, Summum.

Het multifunctionele gebied vraagt om een soortgelijke follie. Summum laat de bezoekers stil staan bij de prachtige natuurlijke omgeving, is een zitelement, maar kan ook dienst doen als podium of tribune tijdens muzikale en culturele activiteiten.

Opbouw

Summum bestaat uit twee onderdelen. Een houten basement met daarop betonnen kokers die iets verdraaid ten opzichte van elkaar zijn geplaatst. Door de trapsgewijze verhoging en de verdraaiing zijn er specifeke zichtlijnen
gecreëerd. De materialen hout en beton hebben onderling een sterk contrast, zijn duurzaam,  onderhoudsvriendelijk en passen in hun omgeving.