Interieurontwerp – Ontmoetingsruimte wooncomplex Born

Eind 2013 werd begonnen met de uitbreiding van het bestaande wooncomplex van 36 seniorenwoningen met 14 appartementen en een gemeenschappelijke recreatieruimte ruimte. De gemeenschappelijke ruimte is gesitueerd in het halfronde kopgebouw, een moeilijk in te delen ruimte. Tijdens de bouw heeft woningcorporatie Woningbeheer Born-Grevenbicht mij gevraagd een passend ontwerp te maken voor deze ruimte.


De ontmoetingsruimte is omgeven door hoge raampartijen,  die uitkijken op het aan te leggen groengebied. De beleving van de binnentuin moet in de Recreatieruimte voelbaar zijn. Daarop zijn de gebruikte materialen met zorg uitgezocht en op de natuur geïnspireerd. De vloerbekleding is een marmoleum dat uitermate geschikte is voor de zorg: duurzaam, makkelijk in onderhoud en goed begaanbaar met rollators en rolstoelen. Ik heb gekozen voor gemêleerd marmoleum van Edward van Vliet. Er zitten veel kleuren in, die allemaal terug te vinden zijn in de natuur en in de rest van het interieurontwerp. Een perfect uitgangspunt voor het ontwerp waardoor alle interieurelementen met elkaar zijn verbonden.

Donker walnoot

Doordat het een halfronde ruimte betreft met veel hoge raampartijen, oogt de ruimte heel licht en statig. Een nadeel hiervan is dat de ruimte moeilijk is in te delen en er in eerste instantie weinig opbergruimte mogelijk lijkt te zijn, omdat er weinig wandoppervlak is. Deze relatief kleine ruimte is dan ook gebaat bij maatmeubelwerk. Tussen de hoge ramen zijn halfhoge maatmeubels geplaatst om de verticale belijning te doorbreken en om opbergruimte te creëren. In het midden is een mediameubel ontworpen waarin de tv en aanverwante apparatuur in zijn weggewerkt. In de twee andere meubels zijn plantenbakken voorzien om de natuurlijke sfeer naar binnen te halen en geborgenheid te creëren. De meubels zijn uitgevoerd in donker walnoot, wat zorgt voor een speelse wisselwerking met de statige raampartijen.

Rustige uitstraling

Aan de rechterzijde van de ruimte zijn alle secundaire functies voorzien, zoals het toilet, de werkruimte, berging en garderobe. Doordat deze functies zijn onderbracht in één element met terugliggende nissen, krijgt het geheel een rustige uitstraling. In één nis vindt men de toegang naar de toiletruimte en een maatwerk computerwerkplek voor het personeel en in de andere nis is  een garderobemeubel gesitueerd. Achter de garderobe is van een nutteloze ruimte een afsluitbare opbergkast gemaakt waar de zorgaanbieder spullen in kan opbergen. Het element waar alle secundaire functies in verwerkt zijn, is uitgevoerd in Eijffinger Natural Wallcovering: een natuurlijke wandbekleding met een horizontale belijning. Hierdoor krijgt het element een warme uitstraling en wordt het een echte eyecatcher. In de nissen is gekozen voor een subtiele lichtoplossing van onder andere led-strips.

dimbare inbouwspots

Ronde tafels zijn ideaal voor de ruimte en de functie van de ruimte. De tafels geven intimiteit en er ontstaat ruimtelijkheid. Door de centrale poot en de afwezigheid van hoeken zijn ze bovendien handig in gebruik voor mensen met rolstoelen die hierdoor meer bewegingsvrijheid krijgen. De stoelen hebben een brede zit en armleuningen, de skaibekleding is onderhoudsvriendelijk. De petrolblauwe accentkleur van de stoelen geeft het interieur een chique uitstraling die naadloos overgaat in de architectuur van het nieuwbouwproject. De basisverlichting van de ontmoetingsruimte bestaat uit dimbare inbouwspots. Daarnaast zorgen stoffen kappen voor sfeer en intimiteit. Op de buitenwanden tussen de raampartijen zijn sfeervolle wandarmaturen geplaatst, die de wand subtiel aanlichten en waardoor de plantenbakken nog meer aandacht krijgen. Sinds afgelopen september is de ruimte in gebruik genomen. Een prettige recreatieruimte, die ‘de huiskamer van Born’ wordt genoemd.