Interieurontwerp – Ontmoetingsruimte recreatieruimte Urmond

Woningstichting Urmond heeft mij de opdracht gegeven om een hedendaags ontwerp te maken voor de verouderde interieur van de recreatieruimte en het trappenhuis van het seniorencomplex.


De bewoners gaven aan dat de hitte in de zomer en de enorme koude in de winter het grootste probleem is in de ruimte. In overleg met de woningstichting is er besloten om nieuwe en meer radiatoren te plaatsen voor de ramen om de grootste koude te weren. Om de hitte in de zomer tegen de gaan heb ik gekozen voor rolgordijnen aan de binnenzijde van screenstof. Dit omdat het materiaal een goede zonwering en gedeeltelijk transparant is, waardoor de ruimte een knusse uitstraling krijgt als de rolgordijnen half of geheel omlaag zijn. Tevens zal dit de behaaglijkheid in de winter vergroten.

 

Materialisatie

Om de ruimte een moderne uitstraling te geven, is de metselwerken wand gestuct en wit geschilderd. De witte kleur wordt in het trappenhuis doorgezet om een geheel te creëren en het donkere trappenhuis lichter te maken. In het zichtgedeelte heb ik aan deze wand een zwevend wandmeubel ontworpen die is uitgevoerd in licht eiken.
Doordat er een meterkast naast de postkasten bijgeplaatst diende te worden, heb ik ervoor gekozen een maatmeubel te ontwerpen die van de meterkast en de postkasten één fraai geheel maakt. Hierdoor ontstaat er rust en wordt de ruimte in twee zones gesplitst. Het entreegedeelte blijft een open ruimte, i.v.m. de doorgang en het plaatsen van rollators. Al het maatmeubilair en de frontjes van de kitchenette worden in hetzelfde materiaal uitgevoerd.
De huidige vloerbedekking is antraciet, waardoor de entreezone, die al redelijk donker is, nog donkerder overkomt. Ik heb voor een warme terracotta kleur vloerbedekking gekozen.
Door te kiezen voor één grote ovale tafel met comfortabele stoelen met opvallend oranje/rode bekleding ontstaat een sfeervolle zithoek.

Door de plafonds, postkasten en brandslanghaspelkast wit te schilderen ontstaat er rust. De liftdeuren, kozijnen en leuningen hebben een warme grijs/taupe kleur gekregen om aan te sluiten bij het basis terracotta van het interieur. De verlichting in de ontmoetingsruimte was erg ongezellig en onpraktisch. Naast de nieuwe algemene verlichting voeg ik twee uplighters toe en twee pendelarmaturen boven de ovale tafel. De twee pendelarmaturen Graypants zijn gemaakt van gerecycled karton en zijn door het verrassende ontwerp, het natuurlijke materiaal en de belichting de eye-catcher van de ruimte.