Maatwerk als meerwaarde

De klassieke indeling van de eetkamer als aparte ruimte ziet u tegenwoordig niet vaak meer. De keuken is geëvolueerd naar een open leefruimte, de spil van de woning en naast koken, willen we hier ook gasten ontvangen, borrelen en samen zijn. Ook in de woonruimte ontstaat een kentering; de televisie is niet langer het belangrijkste item in de woonkamer. Ten gevolge van de veranderende maatschappij zien we ook deze plek langzaam evolueren, waardoor de ruimtes steeds persoonlijker en functioneler worden. We willen naast een zit- en tv-hoek ook een speelhoek voor de kinderen en een werkplek.


De multifunctionele leefruimte

Deze versmelting van de eetkamer en woonruimte en de toenemende activiteiten, vraagt voor een andere benadering om deze ruimtes vorm te geven. Om al deze extra functies in een aparte ruimte te voorzien is vaak niet mogelijk en ook niet goedkoop. Bovendien houdt u uw kinderen het best in de gaten als ze in de buurt zijn en voor een avondje thuis werken is het vaak overbodig een aparte werkkamer in te richten. Is het mogelijk om de leefruimte multifunctioneel vorm te geven, zodat alle functies geïntegreerd kunnen worden? Op welke manier kan maatwerk hiervoor een oplossing zijn?

De moeilijk in te delen ruimte

Vooral bij moeilijk in te delen ruimtes kan maatwerk een uitkomst bieden. Er zijn altijd slimme manieren om ruimte, functies of opbergmogelijkheden te creëren die op het eerste oog niet mogelijk lijken.

Op deze manier maakt u op een efficiënte manier gebruik van de ruimte, bijvoorbeeld door een open trap dicht maken waardoor er een werkplek en opbergruimte ontstaat. De mogelijkheden zijn eindeloos. Met maatwerk kunt u ruimte besparen, woongenot creëren én een waardevermeerdering van uw woning.

Maatwerk hoeft niet duur te zijn

Bij het horen van het woord ‘maatwerk’ wordt veelal gedacht aan peperdure oplossingen. Als er echter bij aanvang slim over een ruimte wordt nagedacht hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn.  Een voorbeeld hiervan is een visuele scheiding maken tussen de het tv-gedeelte en de leefhoek. Hierbij valt te denken aan een permanente oplossing, zoals het plaatsen van een tussenwand met de benodigde elektra- en lichtpunten. Daarnaast ben je geld kwijt voor een standaard tv-kast, die waarschijnlijk nét niet goed past. Echter kunt u ook denken aan een – al dan niet mobiele – scheidingswand op maat. Voor een kleine meerprijs creëert u een functionele oplossing, die geheel naar eigen smaak vormgegeven kan worden en waarin u alle functies kunt integreren.

Tevens kunt u zich er qua ontwerp en materialisatie op uitleven, denk aan semi-open constructies, waardoor u (meer) lichtinval creëert. Een maatwerk interieur zorgt voor rust en eenheid, het is persoonlijk en uniek. Daarnaast verhoogt maatwerk de waarde, omdat het specifiek ontworpen wordt voor de woning.

De mogelijkheden zijn eindeloos

U kunt het zo gek niet bedenken of u kunt het (laten) maken. Van een eenvoudige kastenwand onder een trap tot een multifunctioneel media meubel opgebouwd uit de duurste materialen. Alles hangt af van de wensen van de opdrachtgever, de aanwezige ruimte en het beschikbare budget. Het is belangrijk om bij het ontwerp van de ruimte alle wensen en eisen te inventariseren, goede afwegingen te maken en te zorgen voor de juiste balans. Hoe wil ik de leefruimte gebruiken en welke functies moeten daarbij geïntegreerd worden? Welke mogelijkheden heeft de ruimte en wat is qua budget mogelijk? Als interieurarchitect kan ik u helpen om uw woonwensen te vertalen naar een functioneel en mooi ontwerp, natuurlijk voorzien van de bijbehorende bouwtekeningen. De woning kan dusdanig worden vormgegeven dat deze volledig aansluit bij uw wensen en daarnaast een meerwaarde creëert.

Hoe zou u uw leefruimte functioneler kunnen maken? Zou maatwerk een oplossing kunnen bieden en in welke hoedanigheid? Laat hieronder uw reactie achter.

  • Berichtcategorie:Maatwerk