kunst als toegevoegde waarde in je interieur

Een mooi kunstobject kan een interieur helemaal afmaken. Kunst kan een toegevoegde waarde zijn doordat het een emotie of herinnering oproept, maar geeft een interieur ook levendigheid. Maar naast alleen het esthetische of emotionele aspect, kan een kunstwerk ook de architectonische ruimte versterken of zelfs functioneel zijn. Het staat in ieder geval vast dat kunst een meerwaarde is voor je interieur. Maar, het kan erg lastig zijn om het juiste kunstwerk voor de juiste plek te vinden. Hoe kun je je interieur versterken en onderscheiden door een maatwerk kunstwerk? En hoe vind je een passend en betaalbaar kunstwerk?

 


Méér dan alleen kunst

Kunst wordt vaak alleen gezien als een esthetisch object om een statement te maken, of om het interieur een persoonlijke touch te geven. Maar naast alleen het esthetische aspect kun je kunst ook toepassen met een specifiek doel. Denk aan een herkenningspunt in een publiek gebouw, architectonische elementen benadrukken of de akoestiek verbeteren. Door (interieur)architectuur en kunst te laten samengaan, wordt de ruimte en het interieurontwerp versterkt én sfeer en persoonlijkheid toegevoegd. Als interieurarchitect begeef ik mij op deze grens tussen architectuur en kunst om functionaliteit en schoonheid te laten versmelten. Ik ontwerp vanuit de ruimte en de gebruiker om het maximale uit de ruimte te halen en een interieur onderscheidend te maken. En juist hier kun je een meerwaarde creëren.

margarita gaier
Onderstaand de bijzondere kunstwerken van Margarita Gaier die ze gemaakt heeft voor de Law Faculty in Maastricht. Deze doeken van stof zijn geïnspireerd op de schilder Gustav Klimt. Door de verschillende kleuren, texturen en structuren van de stukjes stof te combineren ontstaat een dynamisch en harmonisch geheel. Deze panelen kunnen ook akoestische uitgevoerd worden om de akoestiek te verbeteren en de galm te verminderen. https://www.margaritagaier.com/

Hoe pak je het aan?

Maar hoe vind je nu het juiste werk voor de juiste plek? Allereerst is het belangrijk om te weten wat je doel is. Zoek je een kunstwerk alleen voor de uitstraling, of wil je er iets extra’s mee bereiken? Wil je een bijvoorbeeld een hoge ruimte accentueren? Denk dan aan een vrijhangend ruimtelijk object of lamp of een groot schilderij om de hoge ruimte te benadrukken. Wil je de akoestiek verbeteren, of een meubelstuk meer aandacht geven? Als je weet wat je met de ruimte wil, kun je op zoek naar een kunststuk. Ook dan heb je ontelbaar veel keuze. Een ruimtelijk object, staand op een sokkel of vrijhangend in de ruimte. Een tweedimensionaal werk, zoals een foto, schilderij of een digitale print. Of een wandtapijt, vloerkleed op maat of een lichtobject. Welke materialen, structuren en kleuren versterken het interieur? En dan is het natuurlijk ook van belang dat het binnen je budget past. Als je de randvoorwaarden hebt bepaald, kun je bijvoorbeeld via een online galerie of bij expositie van lokale kunstenaars specifiek op zoek gaan. Als je niet veel te besteden hebt, kun je ook digitale print laten maken. Hierbij zijn ontelbaar veel formaten en materialen mogelijk.

ontwerpbureau-opdenkamp-interieurontwerp2

Kom je er echt niet uit, dan kun je natuurlijk altijd advies inwinnen. Ik kan u adviseren over de mogelijkheden, ondersteunen tijdens de zoektocht naar een kunstobject of u volledig ontzorgen. Ik heb een breed netwerk van kunstenaars en designers opgebouwd, waardoor ik op zoek kan gaan naar maatwerk en exclusieve kunstwerken. Samen gaan we op zoek naar passende interieuroplossingen met een toegevoegde waarde! Neem gerust vrijblijvend contact op om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Een bestaande deuropening is getransformeerd tot een nis in dezelfde stijl als de overige interieuronderdelen. Dit bijzondere beeld komt hier echt tot zijn recht.
  • Berichtcategorie:Kunst