Verbouwen, hoe wordt jouw huis meer waard?

We herkennen het bijna allemaal. Je hebt een huis gekocht en het is verouderd, niet helemaal jouw smaak, of je gezinssituatie verandert en je komt een kamer tekort. De oplossing: Verbouwen. Het kost een smak geld, maar je creëert meer woongenot, want je kunt alles precies zo (laten) maken als jij het wil. Helaas krijg je het geld dat je in een verbouwing steekt vrijwel nooit volledig terug bij de verkoop van je huis. Echter, als je het slim aanpakt, kun je door een verbouwing de waarde van je huis juist flink laten stijgen. Welke aanpassingen kan de waarde van je huis verhogen?


Smaken verschillen

In een eenvoudig rijtjeshuis een luxe badkamer bouwen, kan voor de één een droom zijn, maar dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat toekomstige bewoners hier ook warm voor lopen. Cosmetische ingrepen, zoals een smaakgevoelige keuken of badkamer, kunnen al naar gelang de uitvoering, flink geld kosten, maar het overgrote deel van deze investering draagt nauwelijks bij aan de woningwaarde.

Vergroten woonoppervlak

Het vergroten van je woonoppervlak kan je huis flink in waarde laten stijgen, bijvoorbeeld door niet verwarmde ruimtes bij je woning trekken, zoals een bergruimte of garage. Ook een vaste trap naar de zolder realiseren of de woonkamer vergroten door een uitbouw zijn pluspunten. Uit onderzoek blijkt dat het plaatsen van een dakkapel de beste investering is. Het kost weinig geld, maar levert het meeste op.

Onderhouden woning

Het is verstandig om je woning te blijven onderhouden en achterstallig onderhoud weg te werken. Denk hierbij aan schilderwerk, kozijnen en dakgoten. Deze onderdelen zijn zelden smaakgevoelig, maar maken een woning wél meer waard! Wil je het huis verkopen, dan is het zeker slim om je woning up-to-date te maken. Huidige starters hebben met de aangescherpte hypotheekregels vaak minder te besteden, waardoor het voor hen aantrekkelijker is om een goed onderhouden huis te kopen.

Energielabel verbeteren

Hoewel energiebesparende aanpassingen in eerste instantie vaak niet interessant lijken, zijn dit juist de goede investeringen. Spouwisolatie of zonnepanelen verhogen je woningwaarde én verlagen de maandelijkse energierekening. Een win-win situatie dus. Vaak zijn hier ook nog diverse subsidies en/of leningen beschikbaar, waardoor deze maatregelen nog aantrekkelijker worden. Zie http://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Conclusie

Over het algemeen kun je stellen dat een verbouwing zeker tot een waardevermeerdering leidt, al is de winst nooit zo groot als het bedrag dat je erin hebt gestoken. In eerste instantie voer je de verbouwing voor jezelf en je eigen woongenot uit. Wel is het aan te raden om goed na te denken voordat je gaat verbouwen, zodat je het maximale eruit kunt halen. Houd – met het oog op eventuele verkoop – de volgende bewoners in je achterhoofd en zorg dat je plannen passen bij het huis en de buurt. In een gezinswoning kan een tweede toilet op de verdieping een enorme plus zijn, in een vrijstaande woning kan deze plus juist een vergroot woonoppervlak zijn. En, zeker niet onbelangrijk: Houd het neutraal!

Tips

Heeft u verbouwplannen, informeer dan altijd even bij de gemeente naar eventuele subsidiemogelijkheden. Vraag ook altijd meerdere offertes op voor een verbouwing, want het prijsverschil kan enorm zijn. En mocht u twijfelen of een verbouwing een slimme investering is, laat u adviseren door een professional.

  • Berichtcategorie:Verbouwen