Interieuradvies – Woonhuis Maastricht

De opdrachtgever  heeft mij ingeschakeld om een interieurontwerp te maken, met als doel om meer samenhang in de woonkamer te creëren. De basis van de ruimte is goed, maar doordat er in de loop van de tijd verschillende stijlen in de ruimte zijn toegevoegd, is er geen eenheid meer. Voor mij de uitdaging om met de bestaande meubels en kleine aanpassingen een ontwerp te maken voor deze woonkamer.


Rust creëren

De kamer is ruim van opzet en opgebouwd uit rechthoekige ruimtes. Om meer rust te creëren, heb ik de woonkamer opgedeeld in drie zones, de keuken (uitbouw), het middengedeelte (eethoek) en de tv-hoek. Om van het middengedeelte één opvallende eye-catcher te maken heb ik gekozen voor een organische vorm karpet in een opvallende kleur. Hierdoor ontstaat een zit-eiland, die de meubels samentrekt, waardoor er eenheid, rust en sfeer ontstaat. Dit karpet werkt qua kleur samen met het grote kunstwerk. De organische vorm heb ik gekozen, omdat deze vorm zich niet refereert aan de rechte ruimte en wanden. De woonkamer oogt hierdoor ruimtelijker en komt meer tot zijn recht.

Doeltreffende aanpassingen

De lange achterwand in de woonkamer oogt rommelig doordat er veel kleine elementen achter elkaar zijn geplaatst. Door een groot kunstwerk op te hangen, wordt de wand visueel opgedeeld, waardoor er rust ontstaat. De bestaande bollamp blijft behouden en wordt gebruikt als indirect verlichting van de voorkamer. Door het bijzettafeltje op te hogen (of vervangen) valt deze niet meer weg in de ruimte, maar wordt het een onderdeel van de bank. Ook heb je op deze manier meer lichtopbrengst.
Door een kastombouw over de televisie te plaatsen, krijgt de wand in de aanbouw een rustiger aanblik. Tevens kan het kastje beschilderd worden, waardoor je meer kleur en levendigheid in de keuken krijgt. De opdrachtgever was erg enthousiast en is meteen met het ontwerp aan de slag gegaan!